Mehscape, een antwoord op de Wowscape

Het nieuwe Mehscape project is mijn antwoord op de huidige trend in de landschap fotografie met de Wowscape. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag wat dan die huidige trend is. Ook leg ik uit hoe ik daar, als kunstenaar, tegenaan kijk en hoe ik blijf worstelen met het grote het-kan-ook-op-een-andere-manier-vraagstuk.

When my eyes see I am always left out there standing in awe

– Marieke van Helden

Niet gezien, omdat iedereen op een ander veld (Pik jij mijn foto’s eruit?) liep tijdens de zonsondergang.

De huidige trend

Wat is er gaande in fotografieland? Met deze vraag richt ik mij vooral op gebruikers van Instagram. Een bekende professionele fotograaf gaat naar een nog niet erg bekende locatie en schiet daar prachtige platen onder de optimale omstandigheden, lees zonsopkomst met spetterende kleuren, grondmist en/of sunrays, kortom hallelujalicht. Prachtige resultaten zijn te bewonderen op Instagram, en ja, ook ik vind ze prachtig. Echte wowscapes zijn zeer de moeite waard om naar te blijven kijken. En ja, ik maak ze ook graag, maar niet op van die uitgemolken locaties zoals bijvoorbeeld Molen de Vlinder, Het Paard van Marken of de nr. 1 van Must do: Het Speulderbos!

Maar wat gebeurt er vervolgens, teveel landschapsfotografen willen exact hetzelfde doen. Dit wordt vervolgens volop gedeeld, geliked en gefeatured. En ik begin me behoorlijk te vervelen om elke dag weer zo’n staand bospaadje met mist te zien, weer dat kronkelpaadje op de hei. Oja, een mens ergens in de verte op een berg, ook zo belangrijk.

Mijn eigen wowscape van oktober 2022

– of door de niet bekende locatie toch een Mehscape?

Dit kan nog wel eens uitmonden tot een copycat locatie 🙈

Uitmelken van een trend

De trend zoals boven beschreven werd in, laten we zeggen 5 jaar tijd, een echte cult en big business waar je geld mee kan verdienen. Want je kunt bijvoorbeeld workshops volgen, vaak door amateurs gegeven. Ook heb je toegang tot heel veel gratis online informatie en complete boeken met de aller allerbeste fotolocaties van Nederland. Je kan zelfs presets kopen voor Lightroom en Photoshop, zodat jouw foto’s er precies hetzelfde uitzien als je grote voorbeeld, maar dan met één druk op de knop. Iedereen haakt op de trend in met blogs en blaat maar wat in het wilde weg, maar kennen zij ook de klassieke fotografen en hun technieken?

Een preset, pure bagger als je gaat uitvergroten

– gratis preset via Zoom

Ik heb heel wat toeren moeten doen om een verkoopbaar resultaat uit de preset te halen.

De landschap fotografie is ernstig ziek

De hele cult zoals boven beschreven heeft niets meer te maken met het vak van landschapsfotografie. Het gaat bergafwaarts met de diversiteit in deze tak van fotografie. En dat is iets om je voor te schamen, voor mij als landschapsfotograaf, mijn gerespecteerde professionele collega’s en het vak an sich, landschapsfotografie. Het vak is naar de klote, om het zo maar eens uit te drukken. Want ik zie helaas wel erg veel bagger langskomen en teveel copycats.

Het antwoord

Al minstens een jaar peins ik over een antwoord. Meegaan in de trend is zo gemakkelijk. Ik werd wakker toen ik op een ochtend met mist en bloeiend koolzaad niet naar werk aan de Groeneweg trok, zoals heel fotograferend Nederland, maar bewust koos voor een locatie in mijn omgeving. Ik heb een aantal uur gefotografeerd op, pak ‘m beet, 50m2 en heerlijke platen kunnen schieten. En wat is er mis met mijn gekozen locatie? Helemaal niets! Het idee voor het Mehscape project was geboren, een parodie op de Wowscape.

De betekenis van de Mehscape

Meh betekent letterlijk dat je iets matig vind. In mijn serie Mehscape maak ik foto’s in onbekende landschappen, ook zonder hallelujalicht of andere perfecte omstandigheden of wat dan ook. En vooral ook moet het voor andere fotografen niet waard zijn om de plek ook te willen bezoeken, omdat het niet past in de boven beschreven cult.

Maar al deze locaties zijn ook mooi en zo de moeite waard. Maar je moet wel bereid zijn dat te willen zien. Waar ik heen wil met mijn fotografie is een hernieuwde beleving van verwondering, puur om de schoonheid van de natuur, in combinatie met het eren van mijn vak. En welke weg ik in dit proces zal bewandelen, de tijd die het nodig heeft en de resultaten die ik maak, zullen dat leren. Ik neem in ieder geval de tijd voor dit project, of dat het beste fruit wordt, zien we dan wel weer. Hahaha!

Het bezoeken van deze plek in deze wowscape achtige omstandigheden was mijn wake-up call voor het Mehscape project.

The trees that are slow to grow bear the best fruit.

– Molière

Niet gezien, want iedereen stond op werk aan de Groeneweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×

Hallo!

Tik op het mailadres of houd ingedrukt om te mailen info@ideasonthefloor.com  

Tik op de WhatsApp button in de middelste balk om met mij te chatten.

×