Zwartwit fotografie uitgelicht

In dit artikel wil ik mijn zwartwit fotografie in de schijnwerpers zetten. Want wat zien we op sociale media veel mooie kleurenfoto’s. De een nog feller dan de ander. Ook ik maak en deel ze graag.

Zwartwit fotografie zie je minder vaak en is zo de moeite waard. Het dwingt je de foto anders te bekijken. Omdat je niet wordt afgeleid door de kleuren, kijk je meer naar wat het beeld op zich te bieden heeft.

De waarde van de inhoud van een zwartwit foto is rijker. Als fotograaf ben je dan nog meer met technieken als compositie en vlakverdeling bezig. Voor jou als consument wil je gewoon een mooi beeld aan je wand. Woorden als verstilling, sfeer, gelaagdheid, kracht zijn voor jou als fotografie minnend consument dan belangrijk.

Twee beelden die een eigen verhaal vertellen


Zwartwit fotografie uit de analoge tijd


Vroeger, ja ik draai al even mee, werkte ik analoog. Voor de leken onder ons: analoog is gewoon ouderwets fotograferen met een filmrolletje in je toestel.

Ik ging dan specifiek met het zwartwitrolletje in de camera op pad en “keek” dan ook zwartwit. Zwartwit kijken in de fotografie is dat je op zoek gaat naar vormen en structuren die tezamen een geschikt beeld opleveren in een foto waar kleur niet aanwezig is.

Tegenwoordig zijn we allemaal digitaal, op analoge puristen na. Dat betekent dat je je foto’s in principe maakt in kleur en later met een bewerkingsprogramma omzet in zwartwit. De omzetting naar een zwart wit beeld is niet voor elke foto weggelegd, vind ik.


Hoe komt een foto als zwartwit foto in mijn galerij?


Een foto neem ik altijd op in kleur. De basisbewerking begint ook om technische redenen in kleur. Soms besluit ik achter de computer dat een bepaalde foto beter in zwartwit tot zijn recht komt. Maar meestal ben ik doelbewust op pad gegaan om zwartwit beelden te maken, door weer net als vroeger zwartwit te kijken. In die beelden wil ik meer vertellen dan alleen maar een weergave van hoe iets er uitzag op dat moment. Soms voeg ik in de nabewerking elementen toe om het doel wat ik voor ogen had met de foto beter te benadrukken. In andere gevallen ga ik daarin veel verder en wordt het beeld een totaal nieuwe werkelijkheid. Deze beelden noem ik augmented reality of illustratieve fotografie.


Twee voorbeelden van augmented reality in kleur


Met deze werkwijze wil ik mijn fotografie onderscheiden

GEWOON OMDAT IK WEET DAT IK HET HEUS WEL KAN


Wat zijn de toekomst plannen van Ideasonthefloor?


Zo her en der op de pagina’s laat ik al doorschemeren dat er in januari dingen gaan veranderen op de website. Er zullen minder foto’s te koop zijn. De afgelopen jaren heb ik hard gewerkt om mijn technieken van mijn landschapsfotografie te verbeteren. Ondertussen merkte ik ook dat het aanbod van landschapsfotografen enorm is toegenomen. Ga maar even Instagram op en je ziet dat de ene zonsondergang nog feller van je scherm afspat, dan de andere. Ik vind het persoonlijk niet meer zo interessant om daarmee te willen wedijveren. Daar gaat mijn fotografie gewoon niet langer meer over. Dat betekent niet dat ik plaatjes als hieronder nooit meer zal maken. Want het blijft prachtig om naar te kijken en vast te leggen.

Dit had een huge feature kunnen zijn

Op Instagram, mits ik de juiste lens en statief in mijn tas had gehad voor dat moment.

Nu schoot ik ter herinnering plaatjes met mijn mobiel en heb vol ontzag de sfeer in de lucht bewonderd. Die ging tot ver boven mijn hoofd verder.

Toch wil ik mij meer gaan onderscheiden door een andere inhoud te geven aan mijn fotografie. De foto boven is een mooie foto. Wat is er precies mooi aan dan? De lucht. Zonder die lucht is het helemaal niets. Ik wil met mijn fotografie een andere benadering dan “kijk eens wat ik heb gezien vandaag” Dit ga ik verder verdiepen in de vorm van mijn fine-art fotografie. Dat gaat in verschillende stijlen gebeuren, zowel in kleur als zwartwit. Maar daarover in een volgend artikel meer.


Geniet onder van mijn zwartwit fotografie tot zover. Overweeg je om iets te kopen? De beste kwaliteit in print krijg je met een fotoprint, canvas paneel, aluminium wandpaneel of een fotomuur. De afbeeldingen kun je groot op het scherm bekijken door er een aan te klikken. Hoe je kunt bestellen, zie je op elke pagina van het betreffende materiaal.


Pagina's: 1 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×

Hallo!

Tik op het mailadres of houd ingedrukt om te mailen info@ideasonthefloor.com  

Tik op de WhatsApp button in de middelste balk om met mij te chatten.

×